VANNJET

Jetserier

HAMILTON HJ og HM-serie vannjetaggregater er konstruert for fremdrift av kommersielle fartøyer. De vanligste bruksområdene er i båter med en lengde opp til 60 meter, og effekter opp til 3000 kW.

Konstruksjon og tilvirkning
Alle vannjetaggregatene er konstruert og produsert i henhold til kravene fra ledende klassifikasjonsselskaper. Som et ledd i Hamiltons «Total Quality Management Program» er alle kritiske deler egenprodusert av fagfolk med lang erfaring hos Hamilton. Alle materialer som brukes i vannjetaggregatene er velkjent for sin styrke og korrosjonsbestandighet, eksempelvis LM6 aluminium SAF2205 og CF8M syrefast stål. Det integrerte JHPU kontrollsystemet settes opp og testes før vannjeten forlater fabrikken. Til alle jettene over HJ274 leveres det elektroniske kontrollsystemer – henholdsvis MECS og BLUEARROW.

Anvendelse
Hamiltons HJ-serie benyttes ved effekter opp til 1000 kW, mens HM-serien er beregnet for installasjon i større fartøyer med lengde på opp til 60 meter og motoreffekter opp til 3000 kW per vannjetaggregat. Den spesielle «mixed flow»-pumpen, som kombinerer aksial- og radialvannstrøm, gjør at en får en meget høy virkningsgrad. Hamilton vannjetaggregater er designet for kommersielt bruk, har høye kavitasjonsgrenser og minimale vedlikeholdsutgifter sammenlignet med andre produsenter og konvensjonelle fremdriftssystemer. I tillegg vil en i de fleste tilfellene oppnå en bedre virkningsgrad i fartsområder over 25 knop.

Service
Hamilton har et verdensomfattende servicenettverk. I tillegg til hovedkontoret på New Zealand, har Hamilton regionale kontorer i London, Singapore og Seattle, samt forhandlere i mer enn 60 land. Fabrikktrente serviceteknikere er til enhver tid tilgjengelig hvor enn i verden det måtte være.

HAMILTONJET HT-serie representerer neste generasjons vannjetteknologi. Serien er videreutviklet fra den suksessrike HM-serien for å skape en enda mer effektiv vannjet og sikre bedre kavitasjonsgrenser enn tidligere. HT-serien gjør det beste enda bedre og sikrer deg et overlegent fremdriftssystem.

HT-serien leveres helt opp til 5500 kW, og har en «mixed flow»-pumpe med bedre dyse og inntaksforhold sammenlignet med andre vannjeter på markedet. Dette gjør HT-serien til det beste vannjetvalget i alle fartsområder fra tomgangshastigheter til toppfart.

Det nye designet på reverseringsskjoldet opprettholder de suverene skyvekreftene en kjenner fra HM-serien, samtidig som vekt og størrelse er redusert for å tilpasse smalere installasjoner. Reverseringsskjoldet kontrolleres av to reverseringssylindre som er montert på innsiden av båten med adskilte skyv/trekk-stag gjennom akterspeilet. Dette motvirker faren for oljelekkasje ut i sjøen, og hindrer vann i å trenge inn i hydraulikksystemet. Stagene for reversering og styring er beskyttet mot utvendig påvirkning, som for eksempel groe, med en fleksibel gummibelg.

HT-serien leveres med den markedsledende JT-styredysen. Denne er i likhet med reverseringsskjoldet aktivert ved innenbordsmonterte hydraulikksylindere og skyv/trekk-stag.

I motsetning til HJ- og HM-serien har HT-serien en konisk impeller. Ved andre systemer har det vært en omfattende skimsejobb for å tilpasse dette slik at klaringen mellom impeller og slitering blir optimal. HT-serien har løst dette ved å gjøre hovedakselen aksialt justerbar, og har dermed forenklet denne operasjonen betraktelig.

Installasjon
Installasjonen av en HT-vannjet er forenklet ved å bruke fleksibel tetning som gir økt toleranse for aksial oppretting i akterspeilet. Dette, kombinert med et kompakt design, gjør installasjonstiden betydelig raskere enn tidligere. En quadinstallasjon med fire vannjeter av typen HT900, gjort av Gulf Craft USA (Aaron G. McCall), var montert på under en dag etter at inntaksrammene var satt inn. Tidligere ville en regnet tre til fire dager på en slik installasjon.

Inntaksristen består av seks hydrodynamiske utformede profiler som sikrer høy effektivitet og hindrer uønsket vannrotasjon, samtidig som de beskytter vannjeten mot uønskede elementer.

I likhet med alle de andre vannjetene fra Hamilton er HT-serien levert med integrerte hydrauliske systemer, JHPU, drevet av v-belter fra vannjetens hovedaksel for normal bruk. Som tilleggsutstyr kan det også leveres en AC-hydraulikkpumpe (en per vannjet) for å kunne kjøre skjold og styredyse uten at giret er koblet inn. Oljen i lagerhuset sirkuleres ved hjelp av en pumpe mekanisk drevet av hydraulikkpumpen, og oljen fra både hydraulikk og lager avkjøles ved hjelp av en integrert oljepumpe.